I DN 4/7 kunde vi läsa att antalet hemfödslar i Stockholms län har ökat dramatiskt under år 2016. Ökning av hemfödslar i BB-krisens spår.
Det var en väldigt fin intervju med Andrea Herrera som valde att föda sitt andra barn hemma. Hon beskrev sin första förlossning på sjukhus som en upplevelse av att hela tiden bli övergiven av barnmorskan som behövde skynda till nästa föderum:
Barnmorskorna var ständigt var på väg till nästa rum, till någon föderska som var i ett mer pressat läge än hon.
– Nej, lämna mig inte igen, var en genomgående känsla. På min första förlossningen var det jag, Ivan och lustgasen. På min andra hade jag fyra personer som hjälpte mig genom varje värk, berättar Andrea Herrera.
Jag är glad att stödet runt den födande lyfts fram som något oerhört viktigt både för upplevelse, trygghet och i förlängningen medicinsk utfall. Vid hemfödslar i Stockholms län är kvinnan garanterad ett kontinuerligt stöd av två barnmorskor under hela födseln. Det finns ingen sådan garanti vid födslar på sjukhus. Trenden är snarare den att kvinnor är garanterade en kontinuerlig övervakning på sjukhus – med punktinsatser av stöd när övervakningen eller kvinnan själv larmar. Detta är naturligtvis väldigt olyckligt och ingenting som varken barnmorskor eller förlossningsläkare önskar. Men när situationen är så pressad som den är på sjukhusen så blir det ofta så.
Jag har räknat ut att i snitt så har 45 kvinnor fött hemma i Stockholms län varje år under nio års tid. Förra året när 81 kvinnor födde hemma så var det en 80% ökning från tidigare år. Den ökningen gissar jag till stor del beror på krisen i förlossningsvården, dels eftersom jag själv har blivit kontaktad av flera kvinnor som vill föda hemma av den anledningen. Men det bekräftas också av andra. I artikeln intervjuas Karin Pettersson som är specialsakkunnig förlossningsläkare i Stockholms läns landsting. Hon säger såhär:
– Under 2016 såg vi att det började öka. Utifrån de kvinnor jag träffat som vill föda hemma så tror jag att det till viss del beror på en besvikelse på att Södra BB och BB Sophia lades ner. De byggde på en småskalighet.
Bland förlossningsläkare i landet är många djupt skeptiska till hemfödslar. Karin har till viss del en annan uppfattning.
– Med de strikta urvalskriterier som vi har så har jag inga problem med att detta är ett alternativ för en liten grupp kvinnor, säger Karin Pettersson.
Själv tror jag att ett förtydligande inom området hemfödslar med nationella riktlinjer är nödvändigt. Det kommer inte att dramatiskt öka antalet hemfödslar utan istället göra det till ett säkrare och mer jämlikt alternativ för de som från början önskar en planerad hemfödsel. Men det här visar på att en fortsatt kris inom förlossningsvården kan komma att dramatiskt öka antalet som istället väljer att föda hemma.
Vad är det egentligen för kriterier för att få föda hemma?
Hej Therese, förlåt sent svar! Kriterier i Stockholms län för att få hemfödseln bekostad av landstinget är att man är omföderska, frisk, fött vaginalt och okomplicerat med första barnet. Förväntat normal födsel, inga riskfaktorer, samt att man bor max 40 minuter från ett sjukhus.
Även i Stockholm där möjligheten till hemfödsel är större än på andra ställen bör förändringar göras. Jag ska föda hemma om någon månad, men på mitt mvc visste knappt barnmorskan att alternativet fanns, och läkaren ”vill inte bli inblandad” (vilket i sig var bra eftersom jag då istället blev remitterad till den underbara Karin Pettersson). Särskilt när sjukhusen är så överbelastade borde det vara självklart att informera friska omföderskor om alternativet hemfödsel, men så ser det ju verkligen inte ut.