Vårt grannland Norge

I Norge får gravida röd eller grön stämpel av en läkare sent i graviditeten.  Det kan låta hemskt men det handlar om en slags klassificering – förväntat normal eller förväntat komplicerad förlossning? Sen går man på det. Gröna kvinnor kan välja om dom vill föda hemma, i vatten, på småskalig enhet eller  på storsjukhus. Inga konstigheter. Det finns många val i förlossningskiosken. För röda mammor erbjuds vård på ett sjukhus  för säkerhets skull och det finns inte riktigt lika många val i kiosken, men vården som ges är värdig – max en födande åt gången per barnmorska!  Min kollega Ann Ljungblom som har jobbat på många ställen i Norge berättar att man måste dokumentera om man  som barnmorska är ute ur födelserummet i mer än 10 minuter och motivera anledning. Kontinuerligt stöd och närvaro av barnmorska är alltså grejen.

I Norge har man tagit till sig den evidens som finns och man utför inget ovetenskapligt ”doortest”  med en ctg-registrering på alla gravida som kommer till förlossningen för att föda, bara på dom röda – alltså på indikation. Dom gröna mammorna, där lyssnar barnmorskan med tratt eller doppler, intermittent, dvs inte kontinuerligt. Om något oväntat händer och det hela tippar över mot rött, ja då går man på det – återigen, på indikation. Den här screeningen  med ctg på alla gravida som man gör i Sverige i intagningsrummet på förlossningen, röda som gröna, den har inget vetenskapligt stöd. Men av någon anledning tycker dom som bestämt detta att vi har rätt att screena gravida kvinnor utan vetenskapligt stöd. Säg den man som skulle gå med på motsvarande.

Men det är ju inte farligt iallfall! Och gör inte ont! Nej, men man låter gravida kvinnor underkasta sig en ritual under vetenskaplig flagg – när det inte finns nån flagg att hissa. I Norge så bestämde man redan år 2010 att det var max en födande per barnmorska som gällde. En jordmor per födande. Min vän Ann åker till Norge och jobbar med jämna mellanrum,  hon är alltid glad när hon kommer tillbaka. Jag har just skickat in min ansökan om norsk legitimation som jordmor och betalat in hela 1600 kronor. Jag vet att det finns många barnmorskor i Sverige som älskar sina arbetsplatser, kollegor och sina chefer – men som längtar efter mindre av platsbrist och samvetsstress; bättre förutsättningar i allmänhet. Jag är en av dom.


2 reaktioner på ”Vårt grannland Norge

 1. Sofia skriver:

  Så spännande! Fast jag undrar, jag födde mitt första barn i Norge. Och där finns valet att gå till en läkare under sin graviditet el så kan en gå till både läkare och barnmorska, el endast barnmorska. Jag valde endast barnmorska och jag blev inte grön el röd. Jag hade också en okomplicerad graviditet och på mig gjordes ett doortest. Gäller verkligen detta du beskriver i hela Norge? Verkar som om det varierar. Vill passa på att tacka för en bra blogg!!

  • martha skriver:

   Hej Sofia!
   Tack för din kommentar! Nej du har nog helt rätt i att det varierar även i Norge. Mina uppgifter kommer från en svensk barnmorska som har jobbat på flera olika ställen i Norge. Intrycket jag har fått är att man låter kvinnor med okomplicerade graviditeter få fler val än i Sverige och att dessa val inte ifrågasätts på samma sätt. Att föda hemma, föda i vatten osv är inte lika kontroversiellt. I Sverige är det i praktiken en ganska liten skillnad i hur man handlägger en normal och en komplicerad födsel. Roligt att du uppskattar bloggen! Kram Märta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.