Bilförlossning i Ångermanland?

I bilen? Foto: Lovisa Engblom

Sollefteå BB lägger ner den sista januari och redan nu kan man anmäla sig till den kurs i bilförlossning som två barnmorskor tänker hålla. Det fick vi läsa om igår. PR-kupp? Om jag bodde i Sollefteå så skulle jag gå kursen. Men jag skulle varken känna mig, glad, trygg eller upprymd. Mest livrädd. Att föda barn i en bil en frostig midvinternatt på motorvägen med min partner i förarsätet. Jag får en klump i magen av bara tanken. Ångesten. Hur ska man som födande veta när det är dags att sätta sig i bilen och åka?

Någon skrev på Facebook igår att istället för en kurs i bilförlossning så borde man starta ett mobilt team med barnmorskor som antingen följer med i bilen eller som bistår den födande i hemmet. Det skulle göra mig mycket mer glad, förväntansfull och upprymd om jag bodde i Sollefteå – oavsett om jag planerade för en hemfödsel eller behövde åka till sjukhuset 10 mil bort. För då skulle det vara på mina villkor.

Men det kommer inte att hända i första taget. Stora delar av Sverige är glesbefolkat men ändå fortsätter trenden med centralisering av förlossningsvård; man stänger mindre kliniker och bygger ut redan stora kliniker till gigantiska förlossningskolosser där alla måste ta ett stopp. Ungefär som ICA Maxi där alla måste handla. Eftersom den där  lite mindre butiken på byn stängdes för längesedan  – trots att den fyllde sin funktion.

Mia Ahlberg, ordförande i svenska barnmorskeförbundet var snabb på att svara igår. Hon skriver att barnmorskeförbundet snart ska träffa Gabriel Wikström och påtala att Sverige behöver en nationell översyn kring vad kvinnor har rätt till för vård i samband med graviditet och förlossning.

”Vi kommer också ge förslag på möjliga lösningar som sätter kvinnors rättigheter i samband med graviditet och förlossning i centrum, där ingår inte bilförlossningar.”

Senare på kvällen hade nyheten läckt ut till BBC som rapporterade om våra svenska förhållanden i utlandet. BBC news.

 

Fakta: BB del av sparbeting

  • Stängningen av BB i Sollefteå den 1 februari är följden av ett sparbeting för specialistvården i Västernorrlands landsting. Betinget är på 160 miljoner kronor.
  • Beslutet om BB-nedläggningen fattades med knapp majoritet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober 2016.
  • Efter stängningen finns två BB kvar i Västernorrland: i Örnsköldsvik och i Sundsvall.
  • I sparbetinget ingår också en nedläggning av akut ortopedi och akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus.
  • Den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus är redan flyttad till Örnsköldsvik.
  • Den akuta kirurgin vid sjukhuset stängdes tills vidare efter tjänstemannabeslut i somras, med hänvisning till sjuksköterskebrist.
  • När politiskt beslut om akutkirurgin ska fattas är inte fastställt.

Källa: TT, Landstinget i Västernorrland

 


2 reaktioner på ”Bilförlossning i Ångermanland?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.