Av Lisen Forsberg som är vetenskapsjournalist och bloggar om amning på babybaby.se. Här skriver hon om uttrycket ”barn som använder sin ammande förälder som napp”. Det uttrycket borde få en dödskallemärkning, i alla fall inom vården, skriver Lisen.
”Jaha, han använder dig som napp?”. ”Se nu till att hon/han inte snuttar för länge på bröstet, för då blir du en mänsklig napp och det vill du inte.”Har du som ammat någon gång fått någon av dessa kommentarer? Det har jag, från en vårdanställd. Det lät sympatiskt då, men orden har dröjt sig kvar och lämnat en besk eftersmak.
Obs, jag förstår känslan! Jag har en åttamånadersbebis som är i någon separationsångestfas och som vissa nätter vill docka sig till bröstet en gång i timmen eller oftare. Det är lite slitigt. Stundtals känner jag mig lite som… en napp. Det har jag självklart rätt att känna — och säga, om jag vill.
Det jag ifrågasätter är när personer med auktoritet, som i vården, liknar människor vid nappar. Bannlys det, säger jag! Varför döskallemärka napp-snack? Jo:
Det är faktiskt fel
Barn använder inte bröstet som ”napp”. Barn använder nappen som bröst. Vad kom först, nappen eller bröstet? En napp är ett substitut för bröstet, inte tvärtom. Människor har säkert i alla tider skapat bröstsubstitut — trasor och andra saker som barnen har fått suga på. Men bröstet kom ändå först. Inte nappen.
Mer sugande ger mer mjölk
När jag hade fått mitt första barn insisterade en släkting på att vi skulle skaffa napp, eftersom bebisar ”har ett stort sugbehov”. Att jag slet med att försöka amma och att det hade varit bättre för min mjölkproduktion om bebisen hade tagit ut sin suglust på mina bröst istället för på nappen, det begrep inte min släkting. Inte jag heller.
Så här är det: Bebisars stora ”sugbehov” är ingen onödig restprodukt i evolutionen. Evolutionen har heller inte mejslat fram detta beteende för att jävlas med föräldrar och ge oss sömnbrist. En nyfödd som suger mycket och ofta gör precis det hen ”ska” göra.
För mer sugande ger mer mjölk. Ju mer mjölk som lämnar brösten, desto mer kommer att produceras. Det gäller från allra första stund, redan under råmjölkens första skälvande dagar. Det gäller också vid senare tillfällen under amningsperioden. Bebisen kan då amma som en tok i några dagar och/eller maratonamma om kvällarna för att ”beställa” mer mjölk.
Att tala om ammande föräldrar som ”mänskliga nappar” ignorerar helt detta faktum. Användning av dylika uttryck kan dessutom leda till att nyfödda inte får amma så mycket som behövs för att få igång en tillräcklig mjölkproduktion hos den som vill amma.
Nej, beröm oss istället. Är vår önskan att amma, säg att det är toppen att bebisen och vi jobbar så ihärdigt. Lite pepp kan man allt behöva i början, det ska gudarna veta. Att få höra att man är en napp sorterar inte in under ”pepp”.
Sedan kan det förstås smärta i bröstvårtorna i början. Och en del bebisar kan sov-snutta vid bröstet i timtal utan att få så mycket mjölk i sig. Inget av det är bra men går absolut att åtgärda! Se länkar om amningsteknik och aktiv amning längst ned.
Läs också detta utomordentliga blogginlägg där barnmorskan Paola Oras förklarar varför schemalagd amning med 3-4 timmar mellan varje amning är ett ovetenskapligt påhitt som har fått ett hundraårigt liv i vår moderna sjukvård.
Nedvärderar kvinnokroppen
Amning har fler funktioner än mattillförsel. Amning gör barn lugna, hjälper dem att somna och verkar smärtstillande — för att ta några exempel.
Så många nätter i vår familj som har räddats genom att jag kvickt som attan langat fram en tutte mitt i natten så att alla har fått sova vidare. Så snabbt våra barn har lugnat ned sig vid kruppanfall eller efter en vurpa genom att få suga på bröstet. Ibland har det räckt med sekunder.
Det här är fantastiska funktioner som absolut inte ska ses ned på. Att tala om bröstet eller den ammande som ”napp” är att förminska dessa funktioner och därmed nedvärdera kvinnokroppen.
Underminerar samspelet
Många bebisar behöver lite tid i början för att lära sig amma. Att de fäktar med armarna, inte verkar hitta rätt, halkar av bröstet stup i kvarten, gnyr och skriker och inte alltid får rätt grepp är normalt i början. Det betyder för det mesta inget annat än att övning krävs. Amning är en teknik men också en relation, ett samspel, där barn och förälder behöver träna ihop.
Det är också normalt att bebisar vill ha kroppskontakt nästan hela tiden. Det är även normalt att de vill suga mycket och helst somna (och sova) med bröstet i munnen.
Och här är något superintressant, tycker jag: Att använda negativa formuleringar om instinktiva och normala beteenden kan påverka samspelet mellan förälder och bebis negativt. Det visar en studie från Australien där forskare undersökte vilka ord barnmorskor använde när de beskrev nyfödda bebisars amningsbeteenden, inför föräldrarna.
Det hände att barnmorskor, i försök att förklara varför amningen ännu inte gick 100 procent på räls, kallade bebisarna ”lata” eller ”otåliga” vid bröstet. En förälders ömma bröstvårtor förklarades med att hennes bebis ”hängde i bröstet som en piraya”. Eller att bebisen ”använde mamma som napp”. Sådana här negativa formuleringar, visade det sig, tog föräldrarna till sig och införlivade i sitt eget språkbruk. De började tänka negativt om sitt eget barn, helt enkelt.
Om vårdpersonalen istället för att lägga skuld på barnet betonade samspelet mellan förälder och barn — du och din bebis behöver öva er på amningen, tillsammans — fick amningen och förälder-barn-relationen en bättre start, enligt studiens författare. Föräldrarna blev mer uppmärksamma på sina bebisars signaler vilket i sin tur gynnade amningsstarten. Ännu ett skäl att skippa napp-liknelser i vården, alltså.
Vadå använder?
Att någon ”använder” en som ditten eller datten, hur kul låter det när man tänker efter? Att ”använda” någon för sin egen vinning eller välbefinnande brukar i vardagligt tal vara synonymt med att utnyttja. Ett litet barn söker inte närhet för att jävlas och utnyttjar inte någon. Jag sniffar pustar av en unken barnsyn där barn inte ska skämmas bort med alltför mycket närhet och där fullt normala beteenden ses som ovanor som ska tuktas i tid.
Jag är ingen plastgrunka
Kalla mig hjältinna, krigarinna, trött morsa eller nästan vad som helst — men likna mig inte vid en plastgrunka som som slängs efter ett par månader när den börjat mögla. Det blir liksom mer uppbyggligt så. Tack!
Ps. Vårt första barn var en nappälskare. Vårt andra barn ville aldrig ha napp. Vårt tredje barn, en pojke som nu är tre, accepterade napp under ett par månader av sitt tidiga liv, men spottade sedan ut nappen. För gott, tycks det. Bröstet var uppenbarligen det bättre alternativet. Jag har flertalet gånger bett en liten tyst bön om att barnet ska ta nappen till nåder — men det lär inte ske. Nåja, vi slipper i alla fall åratal av fruktlösa utflykter till katterna på Skansen.
Lästips från babybaby.se:
Video om amningsteknik (11 min)
Video: aktiv amning, 4 knep for mer mjölk i bebismagen (7min)
Kan amning ta för mycket energi av barnet? Expert: nej!
Amma 15 minuter per bröst -bra amningsråd?
Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen
Barnmorskestudie från Australien: This little piranha
Följ Föda med stöd via Bloglovin!
Tror också att de som känner sig som nappar och har ont över längre tid ofta har barn med kort tungband vilket vården i Sverige valt att se som nonsens många gånger. Att man i tex Australien klipper väldigt många barn och har studier som visar på problem med just amning och sömn samt senare även tal och selektivt ätande är ytterligare en sak vården bör sluta att skylla på ”dålig mjölkproduktion”.
Hej och tack för bra läsning! Jag är en ammande förälder sonen är snart 8 månader. Han har sovit så dåligt i ca 4 månader nu… Vaknar 5-10 ggr per natt (vaknar aldrig med ett bra humör), somnar om direkt när han får amma lite. Har funderat på sistone om jag ska sluta amma helt för att han kanske skulle få bättre sömn då.. Men han tar inte napp och inte snuttefilt eller tumme eller nåt annat och han kommer knappt till ro om han inte får amma. Och jag har tänkt att han använder mig som napp men nu tänker jag annorlunda, mer positiva tankar. Nu känner jag att det kanske inte är så farligt och att det ger med sig av sig själv tillslut. Storebror tog tutte och kom till ro när man låg bredvid varandra och gosade, så olika. Tack från en trött tvåbarnsmamma
Tack själv! Förlåt mitt senfärdiga svar. Det är definitivt inte farligt och kan vara en fas som går över av sig själv.Men kan ju vara klokt att utesluta att han vaknar för att han till exempel har ont i magen, om det är något han inte tål tex. Har själv haft ett barn med allergi som vaknade 10 ggr per natt tills vi uteslöt det han inte tålde ur kosten. Då slutade han nämligen ha ont i magen..
Säger inte att det är så med er son, men ta på allvar om du och sonen båda två blir väldigt trötta av det här.
Allt gott/
Märta
Hej!
Hur får man sedan barnet till att sluta suga eller använda bröstet? Min son har ingen napp utan ammar. Det går bra för mig men det oroar mig att jag snart inte kommer ha mjölk. Vad händer då? Om
Det inte kommer mjölk brukar han bita bröstet. Han sover dåligt om han inte får suga lite då och då. Speciellt i början av natten.
Men ja! Underbart att få läsa EXAKT det jag gått och tänkt så mycket på sen jag fick mitt första barn för 5 veckor sedan. Då är det inte jag som är galen då, det finns fler som har haft samma tankar om allt detta. Så fint!
Varit så frustrerande med dessa kommenterar och jag har instinktivt tänkt att ”hur sjutton går det ihop att jag användas som en napp? Nappen används väl som bröst, eller? ”
Har hittills inte sett ett behov av napp, endast risker med mjölkproduktion och missade hungersignaler. Men det kan säkert vara användbart i vissa situationer, det säger jag inget om. Tiden får utvisa.
Hej!
Jag är mamma till en 6 månader gammal kille och ville bara säga att detta inlägg har givit mig stor tröst! Under detta halvår har jag läst detta inlägg om och om igen för att finna stöd och känna ”amningen är normal, behovet av bröstet är normalt osv”.
Så tack!
Kram
Helt rätt, tack för bra inlägg!
När min nu 10 månaders var 7 månader fick jag frågan ”för du ammar väl inte fortfarande?” samt kommentaren ”du får ju fortfarande suga på mammas tutte” av min svärmor som om det vore fel eller något dåligt att jag fortfarande ammade min son. Jag förklarade de positiva aspekterna av att mama länge, men blev arg över att man ska behöva försvara och förklara sitt beslut. Hade jag varit yngre och mer osäker kanske dessa kommentarer påverkat mitt beslut om amningen.
Jag ammar fortfarande och erbjuder olika mat till sonen. Han är inte jätteduktigt på att äta fast föda, men han testar ändå allt han får. Han föredrar ändå mjölken och myset samt snuttar nästan hela nätterna (annars blir det gallskrik i sömnen). Vilket absolut kan vara jobbigt men vet att det kommer gå över när han är redo, än så länge är det ingen ko på isen. 🙂