Internationella barnmorskedagen

Internationella barnmorskedagen

Internationella barnmorskedagen
Stolt barnmorska!

Barnmorskor behövs.

Kvinnor behöver få tillgång till en barnmorska under sin graviditet – samt före, under och efter födseln. Kontinuerlig barnmorskevård under graviditet och förlossning har visat sig ge de bästa utfallen för mor och barn.

Barnmorskor hjälper och vårdar kvinnor som vill genomgå en abort. På ungdomsmottagningen är det barnmorskor som tar emot de ungdomar som behöver rådgivning eller preventivmedel. Barnmorskor bistår kvinnor (och deras familjer) under hela den reproduktiva livscykeln.

Barnmorskans professionella arbete utgår ifrån såväl aktuell forskning som väl beprövad erfarenhet. Hänsyn ska tas till kvinnors egen önskan om vård. Ja, en kvinno och barncentrerad approach är nödvändig för att kunna utföra yrket.

Barnmorskans expertis är normal graviditet och normal förlossning. När barnmorskor tillåts arbeta utifrån sin fulla potential får gravida kvinnor tillgång till kontinuerlig barnmorskevård både under graviditet, genom förlossningen och tiden efter. Just eftersom det är det säkraste sättet att välkomna nya familjer till världen på.

Barnmorskor har ett självständigt arbetsområde. Det betyder inte att barnmorskor alltid arbetar självständigt från andra professioner. Tvärtom, dagens vård ställer höga krav på att både förstå och handha mycket komplexa vårdsituationer och ett tvärprofessionellt samarbete är ofta nödvändigt för att kunna ge en god vård till alla kvinnor och barn.

Däremot innebär barnmorskans självständiga arbetsområde en rätt till tolkningsföreträde inom det område som utgör barnmorskans expertområde. Ingen annan profession äger expertis inom området normal förlossning (där continuity of care, best of practise, hemfödslar och vattenfödslar ingår som en helt naturlig del). Om inte denna kunskap förvaltas av barnmorskor så kommer den att försvinna.

Barnmorskor behövs. Idag och alla andra dagar.


2 reaktioner på ”Internationella barnmorskedagen

 1. Annika skriver:

  Hej! Jag drömmer om att bli barnmorska, men inte som situationen ser ut idag. Jag vill inte arbeta på det sättet barnmorskor tvingas göra på dagens sjukhus. Hur ska man tänka kring det? Jag är rädd för att bli den barnmorskan som inte lyssnar, ser eller hjälper pga orimliga arbetsförhållanden. Jag var med på min väns hemförlossning vilket var helt otroligt, om ändå alla kunde få möjlighet till det stödet!

  • martha skriver:

   Hej,
   tack för din kommentar! Och förlåt mitt sena svar. Åh vad fint att du fick vara med på din väns hemförlossning! Och jag förstår vad du menar med att du inte vill arbeta på det sätt som barnmorskor tvingas göra idag. Jag vet inte hur man ska eller borde tänka. Men själv tänker jag att jag väljer att jobba på ett sätt som gör att jag kommer till min rätt som barnmorska. Jag har ett eget företag och tar uppdrag. Det går att hitta en egen väg men det är inte så lätt. Jag hoppas innerligt att det kommer lätta på landets förlossningskliniker, så att barnmorskor får mer tid till att vara närvarande hos de födande. Allt gott/ Märta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.