Frågor och svar om att gå en doulautbildning

I det här blogginlägget tänkte jag svara på några vanliga frågor om att gå en doulautbildning. Jag och Eva öppnar snart portarna till årets omgång av Föda med stöd doulautbildning på distans – därför passar det att reda ut några vanliga frågetecken. Observera att jag inte svarar för för alla de utbildningar som finns på marknaden utan framförallt på vad som gäller för den som anmäler sig till vår doulautbildning.

Vem kan gå en doulautbildning?

Om du är en person som vill bli doula är det ganska givet att gå en doulautbildning. Men det som är så fint med en doulautbildning är att det är något för alla som vill lära sig mer om födande och att ge stöd under födande. Du kan vara sjuksköterskestudent med en önskan om att bli barnmorska. Att gå en doulautbildning ger dig ett försprång och en förståelse för de mellanmänskliga och existensiella perspektiven. Samma gäller om du är aspirerande psykolog eller läkare. Dessutom kan doulauppdrag bli ett extrajobb för dig under studietiden.

Vi har haft flera studenter på vår utbildning som redan har gedigen erfarenhet av att arbeta i ett legitimationsyrke och med människor. Tex legitimerade psykologer och barnmorskor. Du kanske söker ny inspiration, står i begrepp att starta ett eget företag och behöver ny inspiration och kunskap för att komma igång med det. En doulautbildning kan var det som ger dig en nyfunnen glöd och ett driv framåt. För dig som redan idag driver ett företag kan det vara perfekt att lägga till ett inkomstben. Du behöver inte ens vara säker på att du kommer kunna ta doulauppdrag men vet att du vill börja rikta dig till målgruppen gravida och födande med tjänster eller erbjudanden. Jag lovar att en doulautbildning är mycket värdefullt i det läget.

Du kanske tex redan är etablerad fotograf och vill komma igång att fota gravida och födande! En doulautbildning bli då pricken över i. Emilia Bergmark Jiménez är ett lysande exempel på vad som kan uppstå i mötet mellan fotografi och doulande, läs om hennes utställning och bok på Fotografiska här.

Läs även om fantastiska doula Eva Rose på https://födamedstöd.se/doula/

Själv gick jag en doulautbildning efter sex år som barnmorska och det var en stor och viktig pusselbit i det företag jag driver idag. Framförallt innebar det ett stort kliv ut ur den teknokratiska modellen för födande för mig och det var ett nödvändigt kliv att ta. Att förstå födandet från ett mer holistiskt håll är essentiellt för att kunna arbeta med födande på ett hållbart sätt – både för dig själv men framförallt för de kvinnor du ska stödja.

Du kan vara över 60 – närmare 70 år och ändå ha stor behållning av att gå en doulautbildning. Idag är det många som driver sitt företag långt upp i åren och som mormor/ farmor kan det också komma ett behov inifrån att ”doula” i den egna familjen. Den erfarenhet och särskilda energi som en mer mogen kvinna ofta har passar perfekt i doulasammanhang.

När kan jag börja ta doulauppdrag?

Doulauppdrag kan du börja med när du vill och känner för det. Doula är ingen skyddad yrkestitel. Men en doulautbildning kommer hjälpa dig att mogna som människa och göra dig redo för att arbeta professionellt som doula. Det är inte alltid så lätt att veta vilken kunskap som är värdefull och ibland är terrängen för doulor snårig. Det finns också en sårbarhet i att arbeta relationellt och med sig själv som ett verktyg. Genom vår utbildning får du en tydligt utstakad roadmap/väg med exakt den kunskap vi vet är viktig att rusta sig med. Vi har helt enkelt gjort en stor del av jobbet åt dig. Så istället för att googla runt får du en stabil grund att stå på och utgå ifrån.

En annan värdefull aspekt av att gå en doulautbildning är det nätverk av andra doulor som du får på köpet. Ensam är inte stark och det gäller även i doulasammanhang. Det är otroligt värdefullt att knyta kontakter och få egna doulabuddies att hänga med, både på nätet och in real life.

Från vår vidareutbildning för doulor i våras!

En hel doulautbildning på distans? Hur fungerar det?

Om du vill gå en doulautbildning live eller på distans är givetvis en smaksak. Vi har hållit Föda med stöd doulautbildning både live och på distans och båda varianterna har sina för och nackdelar. Numera håller vi enbart vår utbildning på distans med intag en gång om året. Den stora fördelen med vår onlineutbildning är utan tvekan flexibiliteten. Om du bor på en avlägsen ort med långt ifrån så behöver du inte boka hotell och dyra resor fram och tillbaka – du kan sitta hemma och amma i soffan om du behöver. Halva utbildningen gör du i egen takt när det passar dig. Det vill säga, du får direkt vid köpet tillgång till ett gediget kurspaket som du gör hemifrån. Vilket innebär att du kan anpassa studietakten efter vad som passar in i ditt liv för tillfället. Sedan har vi två livedagar ihop på zoom, två söndagar under vårterminen 2025. Där och i communityt på kursplattformen lär vi känna varandra. Detta upplägg gör att utbildningen sprids ut mer och inte blir lika komprimerad som när den hålls på plats. Som småbarnsförälder kan det vara mastigt att vara borta hela helger eller flera dagar i sträck. Det kan också ta ett tag att läsa kurslitteraturen och ”landa” i den kunskap som du får till livs.

Det är klart att liveträffar har sin egen unika kvalité och därför försöker vi då och då anordna vidareutbildningar eller träffar för de som går våra distansutbildningar.

Hur lång är utbildningen?

Tidsåtgång för hela utbildningen är ca 30 timmar varav hälften består av de två livedagarna på zoom. Därutöver tillkommer tid för inläsning av kurslitteratur samt en skriftlig reflektionsuppgift.

Får jag diplom efter avslutad doulautbildning?

Du få ett diplom/kursbevis och en Föda med stöd – certifiering efter avslutad utbildning. Det innebär att du kan visa upp att du har genomgått hela utbildningen och även gjort den reflektionsuppgift som ingår i utbildningen. En kvalitetsstämpel helt enkelt. Om du godkänner vår etiska kod vill vi gärna hjälpa till att marknadsföra dig i våra egna kanaler. Du får till exempel stå med på vår gemensamma hemsida som en av våra utbildade doulor. Här kan du kika på hur det ser ut.

Observera att en doulautbildning inte ger några högskolepoäng och därför inte är berättigad till CSN eller studiemedel.

Nu på måndag den 21 oktober, samma dag som vi öppnar dörrarna till Föda med stöd doulautbildning år 24-25, håller vi en lunchlive med mer information och framförallt tid att ställa frågor för dig som är nyfiken! För att delta behöver du anmäla dig via länken här nedan:

Live om Föda med stöd doulautbildning

Hoppas vi ses!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.