Åsa Holstein, The Positive Birth Calendar

The Positive Birth Story Podcast – For Women, with Women!

The positive Birth Calendar 2020

Av Åsa Holstein

Välkommen till min värld av fantastiska berättelser om upplevelsen av att föda barn! Jag heter Åsa Holstein, är barnmorska och står bakom podden ”The Positive Birth Story Podcast.”

Det jag älskar med att vara barnmorska är att kvinnor anförtror mig sina födslar. Efter barnmorskeexamen 2005 har jag mestadels arbetat med att bistå kvinnor under födandet varvat med att leda födselförberedande kurser – både i grupp och privat – hos BABYGRUPPEN, som jag driver tillsammans med barnmorska Helena Ihre.

Min drivkraft med podden och i mötet med kvinnor både före och under födseln är att hjälpa dem att våga föda barn tryggt och lugnt, i tillit till processen och sin egen kropp.

The positive birth story podcast

Gemensamt för berättelserna i podden är att upplevelsen av att föda barn är positiv, vilket inte är samma sak som att födseln nödvändigtvis varit komplikationsfri. Flera av kvinnorna har haft långa och svåra födslar, men det är inte det som är det tongivande. Det som framträder är istället superkraften de funnit i sig själva, en kraft som vissa visste fanns och andra möter för allra första gången.

En röd tråd i berättelserna är känslan av att ha blivit sedd och respekterad av de människor som deltagit vid födseln samt att kvinnorna känt sig delaktiga i de beslut som tagits. Allt det här vet vi är viktigt för en positiv upplevelse.

När jag drog igång projektet hösten 2018 arbetade jag som en besatt i ett kreativt flow. Kanske känner du igen känslan av att ha drabbats av en idé som det bara inte går att värja sig emot? Så var det för mig, jag levde och andades projektet i flera månader.

I slutet av augusti samma år deltog jag på ”The Good Life Project Camp” i natursköna Upstate New York. Ett läger för entreprenörer som vill hitta mer hjärta och hållbarhet i sitt entreprenörskap. Det visade sig vara vansinnigt knäppt och kul – seriösa föreläsningar blandat med workshops i hur man lyckas göra maximalt stora såpbubblor. Lek och allvar i en salig blandning. Kvällarna fylldes av lägereldar med marshmallowsgrillning och talangshower, på det hela taget så osvenskt som något kan bli.

Under de fyra dagar som lägret varade fick jag ta del av många kvinnors fantastiska berättelser från när de fött sina barn, upplevelser som det visade sig att ingen av dem berättade om för att inte såra kvinnor med mer traumatiska upplevelser.

Idén till The Positive Birth Story Podcast kom till mig under sista dagens workshop där grundaren till lägret, Jonathan Fields, pratade om att de bästa projekten är de som är nära ens hjärta.  Då insåg jag att det här var något som funnits i mig under en längre tid – hur synd det är att alla de här berättelserna inte får det naturliga utrymme som de är värda, vi går miste om en stor skatt av kvinnokunskap och erfarenhet om de inte delas. Från start var det helt självklart att podden skulle göras på engelska, för att ge så många kvinnor som möjligt tillträde till berättelserna, hur läskigt det än kändes för mig att göra det på ett annat språk än svenska (och herregud vad många sömnlösa nätter jag haft över just det beslutet).

Jag minns att jag tänkte, att om en enda kvinna genom att lyssna på podden vågar tro på att man kan föda barn utan att vara rädd – med tillit till kroppen och processen – då skulle projektet vara en succé.

När jag nu blickar tillbaka två år senare är det med en intensiv känsla av glädje och stolthet. Jag och podden får i snitt två-tre mejl per vecka från kvinnor runt om i världen som har tagit del av de underbara berättelserna och genom dem hittat just det – tillit till sin kropp och processen. Det är mäktigt tycker jag!

Så har du en bra upplevelse av att föda barn, var inte rädd för att dela med dig av den! Din berättelse kan vara en gåva som hjälper andra kvinnor till att våga tro på sig själva och sin inneboende kraft. Podden finns på alla poddplattformar och nya avsnitt är snart på gång!

Väl mött!

Barnmorska Åsa

Fotograf Anna Diebitsch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.