The positive Birth Calendar 2020

The Positive Birth Calendar 2020

The positive Birth Calendar 2020

Idén till den här julkalendern föddes i maj i år. Det var efter en vår då jag själv suttit klistrad vid mobilskärmen alldeles för många timmar varje dag och försökt hänga med i nyhetsrapporteringen runt Corona. Plötsligt hade min verklighet – som så många andras – förändrats. En mamma som väntade barn var ledsen för att hon varken kunde få den hemfödsel hon önskade – eller den doula hon ville ha med sig in på förlossningen. Hon sa:

Alla måste ju offra något. Så då måste ju jag också offra något.

Jag gjorde mitt bästa för att stötta på det sätt jag kunde. Vi var många som gjorde vårt bästa – och vi var många som fick erfara att det inte räckte hela vägen fram. Saker ställdes på sin spets.

När jag började bjuda in deltagare till den här julkalendern skrev jag såhär:

”Min idé med The Positive Birth Calendar är att skapa en varm och inspirerande kavalkad av historier, berättelser och porträtt som på olika sätt kompletterar varandra men som alla pekar på en gemensam sak – nämligen möjligheten till positiva och stärkande födslar.”

När jag skrev de raderna hade jag ingen aning om vad kalendern skulle komma att betyda för MIG. Min tanke var framförallt att den skulle kunna fungera som en tröst för andra – ja en ljuspunkt i en tid som har varit svår för många gravida och födande. Men den har kommit att bli en stor tröst även för mig själv. The Positive Birth Calendar 2020 består av 24 luckor som alla handlar om födande på ett eller annat sätt. Jag har inte gått in och styrt mer än nödvändigt utan släppt ordet fritt. Alla inbjudna har fått ställa sig frågan:

Vad vill jag berätta? Vad vill jag säga?

När flera sådana inlägg står radade bredvid varann så uppstår något. Svårt att sätta fingret exakt på vad – men mäktigt blir det. Och tänk att jag blir så berörd av att plötsligt få syn på mina kollegor. För du ska veta att det finns så många som verkligen brinner för att just du ska få en så positiv upplevelse som möjligt, både av din graviditet och av din förlossning. Med det genuina engagemang som faktiskt finns mitt ibland oss så känner jag hopp om framtiden. Det är så mycket som fortfarande är möjligt.

Välkommen till The Positive Birth Calendar 2020. Det första inlägget publiceras den 1 december.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.