Rundabordssamtal om vattenfödslar

vattenfödsel

Samtal om vattenfödslar

Stockholms Barnmorskesällskap anordnade ett rundabordssamtal om vattenfödslar i tisdags.  Hanna Ulfsdottir som är barnmorska, doktorand och sakkunnig inom området har bidragit till att göra frågan aktuell i Sverige. Hennes nyligen publicerade studie om vattenfödslar visar på ett positivt utfall. Och det finns en efterfrågan; både möjligheten till bad under förlossningen men också att om omständigheterna så tillåter – slippa bli tvingad upp ur badet när det är dags för att föda. Vatten fungerar avslappnande och smärtlindrande även under utdrivningsskedet och går bra att kombinera med till exempel lustgas. För många kvinnor räcker det som smärtlindring. Vi samtalade om detta och mycket mer. Farhågor och rädslor luftades – intressanta frågor lyftes. Alla fick komma till tals. Närvarande var representanter från Stockholms Barnmorskesällskap, Mia Ahlberg som är ordförande för det Svenska Barnmorskeförbundet, barnmorskor med erfarenhet av vattenfödslar, vårdchefer, förlossningsöverläkare och specialistsakunniga neonatologer. Alla bidrog med sina olika perspektiv och det blev en konstruktiv diskussion.

Knäckfrågan är om det ska få vara kvinnans rätt att välja vattenfödsel som ett alternativ vid en normal födsel – precis på samma sätt som kvinnor idag har rätt att välja till exempel epidural eller akupunktur. Medicinska skäl till att neka någon en epidural, en vattenfödsel eller till exempel akupunktur under vissa födslar finns givetvis. Men finns det tillräckligt starka och vetenskapligt underbyggda skäl att neka kvinnor vattenfödslar generellt? Vattenfödsel finns med som ett standardalternativ inom förlossningsvården i andra länder,  i till exempel Norge och England.

Glädjande är att BB Stockholm och SÖS inom kort ska erbjuda vattenfödslar! Det i sin tur kommer bidra till att öka vår kunskap om vattenfödslar ytterligare.

Tack för ett givande möte!

 

 


2 reaktioner på ”Rundabordssamtal om vattenfödslar

 1. 2barnsmor. skriver:

  Jag födde min första i vatten i USA, inga problem, fantastiskt! Andra i Sverige och önskade vattenförlossning då med men fanns ingenstans i Norrland. Nu gick förlossningen för fort ändå och han kom ut hemma, men om man har en 3a finns alltså chansen att få vattenförlossning i Sverige snart? Även om så bara i Sthlm, kan man då välja att föda på en sådan ”anläggning”? Barnmorskan efter 2an sa nämligen att jag borde bli igång satt på förbestämt datum några veckor innan due date om jag blir gravid igen, för att förhindra att det blir ytterligare en sån snabb hemmafödsel -som kanske går mindre bra.. (jag klev bara upp på morronen o födde snabbt>ambulansfärd till BB för klippa sträng och undersöka). Bägge blev nämligen födda flera veckor för tidigt så verkar rimligt att man kan bli igångsatt några veckor innan dd om man har en sån historik som mig. Vattenfödsel va verkligen jättebehagligt, att kliva ner i vattnet gav väldig lindring och kanske varför jag upplevde 2a förlossningen som mer smärtsam då barnet va på väg ut… ingen ytterligare smärtlindrig behövdes ju iom födsel i en pool/jacuzzi/hot tub.

  • martha skriver:

   Hej! Ja, man kan få föda i vatten idag på BB Sthlm om det är en normal födsel. Även på SÖS går det bra och Ystad BB. I Linköping kan det gå bra om man tar med en egen förlossningspool.
   Allt gott!
   Märta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.