När vården skapar problem som egentligen inte finns

Gästinlägg av Emmy Andromeda Rosander

Jag hade en fantastisk hemförlossning som stärkte mig, det som hände sen knäckte mig.

Min mjölk rann till först dag fem, vilket är lite sent men fortfarande helt normalt. Den här dagen var vi också på efterkontroll vilket visade att vår lilla flicka hade gått ner 12% samt hade hon lite för höga gulvärden, saltvärden och infektionsvärden. Men väldigt pigg bebis! Allt det här är kopplat till för lite mjölk. Så fort hon fick i sig mer så skulle allt förbättras.

Senare på eftermiddagen får vi ett samtal att vi ska komma in till sjukhuset för att prata med en läkare. Vi åker till neo och helt plötsligt får vi reda på att vi ska läggas in ett tag. Det blir en fullständig chock. Allt är otroligt illa skött, alla säger olika saker till oss. Allt ifrån att vi får åka hem på kvällen, till att vi ska stanna en vecka. Jag bryter ihop totalt och gråter floder. Det pratas om att kanske sondmata henne. De vill amningsväga och kontrollera oss.

Vi har ingen personkemi med personalen, ingen förstår oss eller ser oss. Vi känner oss som fångar. När första amningsvikten tas möts jag av en kommentar från sköterskan ”det var ju bara 10g”. Min kropp är totalt blockerad, låst, panik och ångest. Jag hatar dessutom sjukhusmiljön. Min mjölk försvinner…

Jag ber om att vi måste få åka hem, jag måste ha lugn och ro och känna mig trygg för att mjölken ska komma tillbaka. Vi säger att vi gärna kommer tillbaka för att ta proverna tidig morgon. Läkaren säger nej… Hon säger att det är för många faktorer som spelar in. Men allt är ju kopplat till mjölken! Hon säger att hon förstår mig, men det gjorde hon inte alls.

Tillslut fick vi ”permission” några timmar, vi åkte hem, så skönt! Senare på kvällen bad jag min sambo ringa tillbaka och säga att vi inte kommer in förrän proverna ska tas igen. Han fick prata med en underbar sköterska som förstod oss precis. Min sambo frågade vilka åtgärder som skulle göras på sjukhuset och det fanns inget de skulle göra som vi inte kunde göra hemma. Vi fick hela natten hemma tillsammans. Jag fortsatte att amma, pumpa och vi erbjöd ersättning från kopp som komplement. Det gick bra och hon åt med god aptit.

Dagen efter möttes vi av ett nytt team. Alla var väldigt snälla och förstod knappt vad vi gjorde där. Vår flicka hade ökat 60 gram i vikt och värdena hade sjunkit, vi blev utskrivna! Min mjölk var tillbaka!

Något vi reflekterat över är att vi dag tre på återbesök inte fick någon som helst heads up på att kanske börja pumpa eller erbjuda ersättning efter amningen. De såg då vart värdena var påväg och att min mjölk inte runnit till än, men allt var lugnt! Två dagar senare är läget något sämre men inte katastrofalt, men sjukvården reagerar i hysteri.

Vården måste individualiseras, du kan inte sätta alla i en ram och bara se siffror.

Jag diskuterade detta beslut med min barnmorska som var på min sida. Läkaren fick mig att tro att mitt barn kunde dö under natten och det skulle hon såklart inte göra. Vi behövde tid hemma tillsammans. Nu mår hon toppen! Jag pratade också med en annan mamma som varit med om en liknande händelse. Man är så skör i detta läge vilket förstör ens självförtroende totalt. Det skapar trauman. Jag fick aldrig chansen att ens försöka mata mitt barn.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.