En barnmorska tack!

Foto: Lovisa Engblom

Såhär skriver Franka Cadée, ordförande för internationella barnmorskeförbundet;

 Midwifery care is on the menu, but women and their midwives are not permitted to sit at that same table! How are we supposed to represent the interests of women if we cannot partake in the conversations that impact us?”

Det är precis där skon klämmer. Att vara en del av en profession med ett självständigt ansvarsområde men med så få reella möjligheter att påverka vårdens inriktning. Vi behöver alltid en godkäntstämpel från en annan profession! Ta det här med vattenfödslar, det är ett så tydligt exempel som jag har skrivit om flera gånger. Om en frisk kvinna med ett normalt förlossningsförlopp vill föda i vatten och ser till att ha en barnmorska med  kunskap och erfarenhet av vattenfödslar vid sin sida så borde saken vara biff!  Men av någon anledning anses varken kvinnan eller barnmorskan myndiga nog att besluta om detta. Varför? Det går ju utmärkt att få en epidural. Ofta utan betänkligheter. Även om vi vet att det kan ha negativa konsekvenser för barnet. All forskning om vattenfödslar pekar tydligt i den här riktningen:  att det är ofarligt för ett friskt barn att födas i vatten och att det kan innebära fördelar för kvinnan.

Det som gör mig lite sorgsen är att det går så oändligt långsamt framåt och att det faktiskt går bakåt på sina håll. Tyvärr tror jag inte att mer barnmorskeforskning will do the trick. Isåfall hade vi redan varit i mål idag.

 


2 reaktioner på ”En barnmorska tack!

 1. Liv Gretland skriver:

  Det är så bra att du lyfter frågan!
  I Skåne har politikerna ( och annan lobby?) bestämt att vi ska satsa merparten av de extra pengarna till förlossningsvården på första trimester- diagnostik. Ingen costbenefit finns. Det kommer att gå på bekostning av möjligheten till stöd av barnmorska under förlossningen där man verkligen kan vise på stora vinster i hälsa. Barnmorskorna lyser med sin frånvaro, mig veterligen, i beslutsprocessen. Vi blir bara dikterade villkoren och vilka remisser och rutiner vi ska ändra. Jag känner mig så frustrerad!

  • martha skriver:

   Hej,
   tack för din kommentar! Ja, det är enormt frustrerande att vi inte får vara med mer och ges möjlighet att bestämma över vårdens inriktning! Vi får villkoren serverade åt oss hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.