Hej, jag heter Märta och är barnmorska. Jag har arbetat med födande i många år, bland annat på Akademiska sjukhuset i Uppsala, BB Stockholm samt på Södersjukhuset och Södra BB. Innan jag blev barnmorska arbetade jag på barnsjukhuset.
Men långt innan jag var färdig barnmorska så födde jag mitt första barn. Den erfarenheten förändrade mig på många sätt. Kanske inte på de sätt jag föreställt mig.
Varför hade jag blivit så värksvag? Varför kom förlossningen inte igång på riktigt? Varför blev jag hemskickad med en sovdos? Varför var jag inte bra på att föda mitt eget barn?
Det skulle ta mig många år att inse att jag hade blivit snuvad på mitt unika födande. Jag blev bestulen på något värdefullt utan att förstå vad jag blivit fråntagen.
Idag vet jag. Kvinnor blir fråntagna sitt eget födande på löpande band. Det beror på att vården aldrig byggdes runt kvinnors unika behov i födandet utan efter hur sjukvård som kräver slutenvård bäst organiseras. Ingen hänsyn togs till den fysiologiska födsloprocessen.
Problemet är att en förlossning i grund och botten är en frisk hormonell process som gynnas av att vara så ostörd som möjligt.
Det vi går miste om är en djup kontakt med vår inneboende kraft – och det påverkar oss och våra barn i större utsträckning än vi vill förstå.
Att inte ifrågasätta eller tillmäta det bestulna något värde är en tyst överenskommelse i vårt samhälle.
Narrativet blir att kvinnor räddas från sina dysfunktionella och felande kroppar. I själva verket skadas många kvinnor i tron om att de blir räddade.
För att kunna bli den barnmorska jag drömde om var jag först tvungen att gå igenom en lång process av ”unlearning”. Jag lär mig fortfarande. Mest har jag lärt mig när jag har närvarat vid födslar där kvinnor har fött helt på sina egna villkor.
När jag använder mina egna födslar som exempel så är det för att de belyser systemfel. Jag har nu fött sex barn och har både positiva och negativa erfarenheter. Som barnmorska har jag lång erfarenhet av att närvara vid födslar i olika kontexter.
Få koll på 22 vanliga rutiner inom förlossningsvården (de kommer påverka din förlossning). Ladda ner min GRATIS GUIDE ⬇️
Genom att klicka på ”Subscribe” godkänner du att jag uppdaterar dig med nyhetsbrev och mail. Du kan avprenumerera när du vill. Här finns en länk till min integritetspolicy.
Idag går mitt arbete ut på att bidra med kunskap om kvinnors egen kompetens i födandet samt kvinnors rättigheter i födandet. Jag har tillsammans med min kollega Eva Grape skapat en gedigen doulautbildning: Föda med stöd doulautbildning. Vi har nu utbildat doulor över hela Sverige. Genom vår webbaserade profylaxkurs Föd i din kraft bidrar vi med strategier och verktyg inför födseln. Jag är författare till boken Föda barn med stöd och har blivit intervjuad i många poddar. Jag föreläser för barnmorskestudenter om obstetriskt våld, hemfödslar och stöd under barnafödandet.
Det är slöseri med tid och kraft att låta kvinnor få lära sig av sina egna misstag. Kvinnor förtjänar uppriktig, nyanserad information samt att få lära sig av andras misstag.
Min egen familj är stor. Jag har sex barn och är gift med pappan till dem – Stefan Engblom. Han är professor i beräkningsvetenskap vid Uppsala Universitet.
Känner du skav från din förra förlossning?
Då är du inte ensam. Ungefär en av tre kvinnor upplever sin förlossning som negativ eller traumatisk och längtan efter att nästa födsel ska bli på ett annat sätt kan vara stark. Med min guide ”Att förbereda sig inför en revanschfödsel” sätter jag fingret på det där skavet och hjälper dig att förbereda dig inför din nästa födsel.
Hösten 2020 debuterade jag med boken
FÖDA BARN MED STÖD: Maximera din chans till en trygg förlossning
Sagt om boken:
”!!Decenniets bok!!
Alltså jag är helt betagen. Med källhänvisningar, hög vetenskaplig ribba och helt fantastiska berättelser om när kvinnor har fött sina barn på många olika sätt; både på sjukhus och hemma. Peppande, läkande, kunskapsrik och passar alla. Om du bara ska läsa en enda bok om barnafödande – läs denna! En bok som borde vara obligatorisk läsning för unga flickor, perfekt läsning för partners till födande, till gravida kvinnor, och till äldre kvinnor som behöver läka efter en eller flera negativa förlossningserfarenheter.”
Våren 2024 medverkade jag i SVT och Vetenskapens värld om att föda hemma
The Positive Birth Calendar 2020, 2021, 2022, 2023
En varm och inspirerande kavalkad av historier, berättelser och porträtt som kompletterar varandra och pekar på en gemensam sak – möjligheten till positiva och stärkande födslar. En sådan kalender kan inte enbart vara peppig om den ska bli intressant på riktigt. Den tar spjärn i vår mångbottnade verklighet.
Du hittar alla inlägg här: The Positive Birth Calendar
Lyssna på podd med mig:
Doulapodden: Farligt att föda?
Doulapodden: Vi & vården del 1
Doulapodden: Vi & vården del 2
Doulapodden: Föda barn med stöd
Doulapodden: Födandets fysiologi
Sanatoriet, hemförlossningarnas återkomst?
Babyz podcast: Strategier för en trygg förlossning del 1
Babyz podcast: Strategier för en trygg förlossning del 2
Babyz podcast: Födandets dynamik
Vill du komma i kontakt med mig? Klicka här.
Under invigningen av BB Gårda
OM bloggen
Genom bloggen Föda med stöd bidrar jag med lättillgänglig och populärvetenskaplig kunskap inom kvinnohälsa. Jag vill att fler kvinnor ska få uppleva hur det känns att bli respekterad i sina individuella val under graviditet och förlossning.
När jag började fördjupa mig inom området insåg jag hur mycket fördomar, rädslor och okunskap som har tillåtits att dominera samtalen om alternativ inom förlossningsvården. Det är till exempel svårt att mötas i en konstruktiv diskussion baserad på evidens och beprövad erfarenhet när fenomenet hemfödslar kommer på tal i Sverige.
Principen, den som borde vara att utgå ifrån vetenskap och saklighet när professionsfrågor diskuteras sätts ofta ur spel när det handlar om hemfödslar. Plötsligt blir det fritt fram för eget tyckande, anekdotisk bevisföring eller osakliga argument. De som borde ha någonting att tillföra diskussionen – kvinnor som själva har fött hemma till exempel, eller erfarna barnmorskor – blir sällan hörda eller tagna på allvar.
Själva platsen behöver inte vara avgörande för förlossningsupplevelsen – däremot är det avgörande att få känna sig trygg, sedd och respekterad i sina val. Vilka människor kvinnan väljer att ha runt sig under födandet spelar stor roll för utfallet.
Vill du dela en erfarenhet, fråga eller diskutera något som ryms under paraplyet Föda med stöd?
Gå med i min facebookgrupp med samma namn. Kom ihåg att du måste svara på några medlemskapsfrågor samt godkänna gruppreglerna för att bli insläppt.