Gravid?

Få koll på de 22 vanligaste rutinerna i förlossningsvården (de kommer att påverka din förlossning). Ladda ner min GRATIS GUIDE ⬇️ Du får den som en pdf, perfekt att skriva ut.

Vill du ha min matiga guide till rutiner inom förlossningsvården?

* indicates required

Genom att klicka på ”Subscribe” godkänner du att jag (Märta Cullhed Engblom) uppdaterar dig med nyhetsbrev och mail. Du kan avprenumerera när du vill!

Grattis till graviditeten! Eller – hur känns det? Att vänta barn kan vara euforiskt, särskilt om graviditeten är hett efterlängtad. Det kan vara puttrigt och mysigt. Men gravidmånaderna kan också vara några av de jobbigaste och mest slitsamma månaderna i livet. Det är ett tillstånd som ibland kräver mer av oss än vad vi tror att vi mäktar med. Men kvinnokroppen är faktiskt gjord för att härbärgera en graviditet. På några sekunder förändras förutsättningarna i kroppen och vips: den viktigaste uppgiften blir att bilda en moderkaka – barnets livförsäkring. Sedan gör kroppen sitt bästa för att barnet ska få ha det så bra som möjligt i fosterlivet. Ibland på bekostnad av att du (och din partner) får det mindre bra.

Men de flesta som väntar barn får faktiskt några guldstunder då livet känns stort och maffigt. Om de kommer – njut av dem. Och har du möjlighet så är det inte helt fel att göra något tillsammans med andra som också är gravida. För vardagen kommer fortsätta att rulla på som vanligt mest, ja tillvaron stannar liksom inte  upp bara för att saker håller på att förändras just i ditt liv. Så om du blir en av dem som somnar under avslappningen på gravidyogan, mjukt inbäddad i ditt lugn och ro-hormon med kuddar mellan ben och armbågar – och yogalärarens monotona röst någonstans där i bakgrunden, till dig vill jag säga – Grattis!

Höggravid

För vissa blir graviditeten mest en lång räcka gravidbesvär

Ja, så är det tyvärr. Kanske börjar det med en trötthet som du märker kan vara svår att vila bort. Eller så drabbas du av en ilsken förkylning som inte verkar vilja släppa taget. För många är det illamåendet som får tillvaron att kännas riktigt besvärlig under en period.  Läs mer om det här:

I gravidkrämpornas värld – gravid och illamående.

Om illamående under graviditeten

Morgonkaffe? Illamåendet brukar vara värst på morgonen!

Åderbråck och förstoppning är andra klassiska   gravidkrämpor;  och mot slutet av graviditeten kan det vara smärtor, förvärkar eller svullna ben som ställer till det. Men det finns lindring att få och det är viktigt att du får rätt hjälp om den här perioden blir väldigt kämpig! För även om det är helt i sin ordning att vara försiktig med vad man stoppar i sig och till exempel aldrig ta okända läkemedel under graviditeten utan att rådfråga barnmorska eller läkare först – så får vi inom vården inte bli överdrivet  ängsliga för att behandla riktiga sjukdomstillstånd hos gravida kvinnor. Till exempel har forskning visat att obehandlad depression hos gravida kvinnor är värre för barnen än när gravida och deprimerade kvinnor får rätt antidepressiv medicin under sin graviditet.

Fysisk aktivitet och motion under graviditeten är nästan alltid bra!

Om jag måste välja att ge bara ett av alla råd till gravida så väljer jag detta: motionera mera! (Och om du röker så är råd nummer ett att sluta röka) När det gäller motion så är lite bättre än pyttelite . Och pyttelite är bättre än inget. Vi sätter onödiga käppar i hjulet för oss själva när vi fastnar i ett allt eller inget-tänk. För visst är det lätt att bli nerslagen om man har försökt få in simning och jympa på schemat två gånger två tillfällen i veckan minst och det bara blir en ynka liten promenad runt kvarteret kvar. Det är ju som gjort för att den där långsamma promenaden mest ska kännas som ett stort misslyckande. Och det är synd för även måttlig fysisk aktivitet kan hjälpa mot

  • Stress
  • smärta
  • ångest och depression
  • sömnsvårigheter
  • graviditetesdiabetes och övervikt

För att inte tala om vilket försprång du som är i hyfsad form innan och under graviditeten får även efter det att barnet är fött. Det kan nämligen ta ett tag för kroppen att komma igen efter en förlossning.

Vanligt med övervikt och fetma vid graviditet

För tjugo år sedan var det inte lika vanligt med övervikt och fetma under graviditeten som det är idag. År 1993 var 25 % av alla gravida som skrev in sig på mödravården överviktiga eller feta. År 2013 hade motsvarande andel som var överviktiga eller feta ökat till 38 %. Jag har själv skrivit om det sötsug jag hade under mina egna graviditeter – du kan läsa inlägget här: Gravid och sötsugen

Två söta plommon
Söta frukter
Att förbereda sig inför förlossningen

Känner du skav från din förra förlossning?

Längtan efter revansch kan vara stark. Med min guide ” Att förbereda sig inför en revanschfödsel” sätter jag fingret på det där skavet och hjälper dig att förbereda dig inför din nästa födsel.

Ingen födsel är den andra lik. Det är verkligen så. Jag tänker på själva födandet som en koncentrerad bit av livet – ja en oproportionerligt stor och intensivt levande bit av våra liv. I en och samma födsel kan känslor av glädje, sorg, rädsla, smärta, förutsägbarhet, lycka, leda oförutsägbarhet, långtråkighet och eufori rymmas. Ibland är det tvära kast, precis som med resten av livet. Ingen kan förutspå precis hur en förlossning kommer att bli.

Oavsett om du vill föda hemma, på sjukhus eller med hjälp av ett kejsarsnitt så blir förlossningen en händelse som kommer att prägla dig. På gott och på ont. Men du kommer inte runt den – händelsen – även om du kanske ibland skulle vilja. Därför kan det vara bra att förbereda sig, på något sätt.

profylax föda utan rädsla
Hur förbereder man sig inför det som ska komma?
Hur förbereder man sig inför förlossningen?

Det finns inte en förberedelse eller ett koncept som passar alla och det behöver inte vara något som kostar dig extra pengar. Mödravård är skattefinansierat i Sverige och på många barnmorskemottagningar erbjuds föräldragrupper för gravida. Det, och en god och förtroendefull relation till barnmorskan på MVC under graviditeten kan räcka. Men ganska många kan behöva långt mer förberedelse än så inför förlossningen.

Graviditet och förlossning
Välkommen till världen!

Minnet av födseln

Ditt barns födsel blir ett minne som kanske visserligen ändrar karaktär över tid – men själva minnet kommer inte att blekna. De flesta minns sina barns födslar i detalj, minut för minut, timme för timme. Vem som tog emot på förlossningen och om den personen verkade stressad och allmänt ointresserad eller var varmt välkomnande. Ord som sägs i förlossningsrum kan etsa sig fast i minnet som stora klippblock. Därför är det viktigt att alla som jobbar med födande är medvetna om att det vi säger kan bli bevingade ord.

”Barnet har fastnat”

” Ja, du kan föda ditt barn, det tar bara lite tid”

”Du är så värksvag”

Många gravida och deras partners säger ödmjukt inför födseln: ”Vi tar det som det kommer”. Ja, eftersom det inte går att veta hur förlossningen kommer att bli så kan det kännas logiskt och lite ödmjukt att inte fundera så mycket på hur man vill att det ska bli. Men jag skulle tvärtom vilja uppmana alla som väntar barn: Ta din förlossning i anspråk! Staka ut en väg. Hur tror du att du vill ha det? Det går nämligen att påverka mycket mer än många tror. Att staka ut en väg är inte samma sak som att rita en detaljerad karta över sin förlossning. För då finns det en uppenbar risk att man blir väldigt besviken efteråt.

Men det är bara när du funderar över hur du tror att du vill ha det som du kan börja fundera över hur du ska kunna komma dit. Att läsa på är också klokt. Det handlar om att förstå sig på dynamiken i födandet, att fundera över vad som kommer göra just dig trygg – och sedan försöka skapa de bästa tänkbara förutsättningarna utifrån det. Så att du, när det väl är dags, kan släppa tankarna och lita på att saker kommer fungera så att du kan ge dig hän åt födandet.

I webinaret 4 steg mot en positiv förlossning går vi igenom de fyra viktiga bitar som är bra att ha koll på!

Birth Support