Är Sverige redo för vårdmodeller med barnmorskekontinuitet?

För några dagar sedan läste jag Maja Larssons text i DN om Barnmorskan som försvann från människors vardag

I slutet av 1800-talet var barnmorskan synlig i samhället, och kunde ha enorm betydelse för familjer. Dagens barnmorskor finns på mottagningar där man behöver boka tid. I stället kanske sociala medier fyller behovet av en barnmorska att ha en personlig relation till, skriver författaren Maja Larsson.

Det finns egentligen ingen motsättning mellan sjukhusförlossningar och en barnmorska i byn. Dagens fragmenterade mödra – och förlossningsvård där kvinnor går en snitslad bana mellan olika institutioner och vackert tar seden som den kommer på respektive institution, den är inte särskilt modern. Jag skulle säga att vår modell för födande idag är rätt omodern.

Barnmorska Ingegerd Hildingsson (tidigare verksam som forskare och professor) har skrivit en bok om vårdmodeller med barnmorskekontinuitet. I den går hon igenom den forskning som finns och som tydligt visar på fördelar med att ha en modern och uppdaterad variant av en ”barnmorska i byn”. Den röda tråden som löper genom historien och som inte går ur tiden är behovet av att ha en personlig relation till sin barnmorska. Ingen avancerad teknisk utrustning eller topptrimmat operationsteam i världen kan slå den trygghet och säkerhet som kommer av att ha byggt relation över tid. Att ta med sig den tryggheten in i förlossningsrummet (som förvisso gärna får ha avancerad teknisk utrustning och ett topptrimmat operationsteam i bakfickan) kan göra all skillnad i världen.

Det gäller att förstå att relationer är ett skyddsnät. Det är svårt att begå våld på någon man känner intimt och har fattat tycke för – och som man sedan ska träffa igen. Men det är lätt att begå övertramp på någon man inte känner och som man förmodligen aldrig mer kommer träffa efter att man stämplat ut från sitt hektiska pass. Om det uppstår ett känslomässigt trauma hos den födande så är det en annan institution som i den akuta fasen får skrapa ihop bitarna och försöka hjälpa.

Ingegerd Hildingsson sätter fingret på detta i sin bok:

I modern hälso-och sjukvård ses ofta kroppen som en maskin och livmodern som en muskel som kan manipuleras och förlossningen som en process som kan styras. Sett ur ett större perspektiv, med barnafödandet som en livshändelse, så spelar psykologiska och sociala faktorer en stor roll i hur förlossningen upplevs och framskrider. Förlossningsupplevelsen följer med in i nästkommande graviditet och minnet av förlossningen är ofta levande under lång tid efteråt. Om kvinnan upplever förlossningen negativ eller traumatisk finns det risk att drabbas av förlossningsrädsla.

Det finurliga med att barnmorskan och kvinnan gör den här gravidresan ihop är att den verkar skydda båda. Risken att barnmorskor som arbetar inom vårdmodeller med kontinuitet ska bli utbrända minskar, medan arbetstillfredsställelsen ökar. Arbetet inom kontinuitetsmodeller innebär färre avhopp från yrket!

Evidensen visar tydligt att vårdformer med kontinuitet är bättre för kvinnor eftersom den leder till färre interventioner och ökad tillfredsställelse med vården SAMTIDIGT som barnmorskor behålls där de behövs så förtvivlat – inom förlossningsvården. Winwin. Så, vad väntar vi på?

Ingegerd Hildingssons bok ”Vårdmodeller med barnmorskekontinuitet” är en bra bok att läsa för dig som är intresserad av att implementera denna vårdform i Sverige.

Om sommar, Sofia Wood och mod

Sommarlov är både en befrielse och en boja. När jag var ett barn i skolåldern så var sommarlov enbart en fröjd: en befrielse från den inrutade skolvardagen. Ett äventyr! Lovet böljade sig fram och jag fick vara med och forma innehållet.

Som mamma till många är långa sommarlov något tudelat. Underbart och jobbigt i samma andetag. Det är frukost som aldrig försvinner från köksbordet. Saftklet som klibbar på golvet. Bråk om badringar. Oboy. Tomma mjölkpaket, långa kvällar, tidiga mornar, blöta handdukar, badkläder, myggbett som kliar, solhattar som försvinner.

Det är mäktigt. Och det tröttar ut.

För mig är sommar lika med tid att läsa. Och kanske är det just det jag saknar mest nu när Nils fortfarande är så liten. Att jag inte hinner sjunka in i läsningen. När texten jag läser väl drabbar mig så måste jag lägga undan boken för att avvärja något eller bara hålla jämna steg.

Några av mina allra finaste sommarminnen är böcker jag läst på olika platser.

Gotland, spöregn och sträckläsning av Jane Eyre. Vilken 13-åring läser Jane Eyre idag?

Åh jag har så många fina läsminnen från olika sommarplatser. Från solstolar, soffor, sommarsängar… och ja från en och annan hängmatta.

Jag hoppas ändå, i ett inlägg lite längre fram i sommar kunna dela med mig av de böcker jag försöker hinna läsa. Det är nämligen så bra och läsvärda allihop!

Men nu. Några reflektioner. Jag läste nyss om Sofia Wood i DN, hur influencerskapet inte har gjort henne särskilt lycklig utan tvärtom fått henne att längta efter mer mening. Så nu gör hon delvis halt och sadlar om till sjuksköterska. Måste säga att det är beundransvärt att hon gör slag i saken och börjar läsa till sjuksköterska med siktet inställt mot att bli barnmorska! Heja dig Sofia Wood!!

Samtidigt kände jag en sån bottenlös sorg när jag läste reportaget i DN. Den där längtan efter mening och viljan att göra gott. Den hade jag också då för 22 år sedan när jag började läsa till sjuksköterska. Men drömmen om att bli sjuksköterska och sen barnmorska, det romantiska skimret och den där fantastiskt fina längtan som brann innanför bröstet, den är nu helt uppbrunnen. Det är aska och total desillusion där innanför. Jag kan inte uppbåda en endaste bit av drömmen jag hade för den är borta. Nermalen av det kompakta motstånd som finns gentemot barnmorskor som inte enbart vill vara obstetriska sjuksköterskor.

Barnmorskor som vill bistå kvinnor tryggt i hemmen. Barnmorskor som inte vill vara tvungna att använda vår tids lyckoamuletter: CTG. Barnmorskor som inte vill lura förstföderskor att en igångsättning på rutin i vecka 41 är nödvändig utan tvärtom något som kan skada dem för livet.

Istället känner jag idag en nyvunnen entusiasm inför mitt entreprenörsskap. Här brinner en låga som bara blir starkare. För den kunskap jag sitter på kan ingen ta ifrån mig. Det är en mäktig insikt. Om jag förvaltar den väl.

Jag får ofta frågan varför jag inte forskar

Svaret är: för att det tar tid. Och för att jag inte vill bli inlåst inom akademin.

Jag vet att forskning är kopplat till status och knytblus. Och ett visst mandat. Men jag vill hävda att jag forskar ( även om det kanske retar gallfeber på någon som faktiskt forskar).

Men jag har ett prövande förhållningssätt till verkligheten och den – verkligheten – har överraskat mig flera gånger. Fått mig att byta åsikt. Fått mig att förstå hur lite jag vet. Hur fel jag har haft om mycket.

Jag vill lyssna på riktigt till kvinnor som föder – eller som har fött. Och den mesta kunskap jag har fått om födande har jag fått från kvinnor jag har följt och som jag har lyssnat till. Den plattform jag har byggt upp har gett mig en stor och unik möjlighet att inleda samtal med många gravida och födande över hela Sverige. Även med barnmorskor och doulor. Jag för dagligen samtal med dessa kvinnor och skulle inte vilja byta ut denna tillgång mot något annat just nu.

När jag är modig så leder det till att andra också vågar vara modiga. Och mod är något som kan få liv när det finns ett hopp. Att befinna sig på en plats med nerbrunnen aska är ingen bra plats. Jag har bytt plats och här växer det nu drömmar i mitt nya växthus.

Välkommen till Föda med stöd doulautbildningar hösten 2023

Det här inlägget innehåller reklam för mina egna tjänster

Bakom kulisserna under maj och juni så har jag och Eva fixat med vår nya kursportal: Märta och Eva. Alltså, vad stort det känns! Det här är alltså vår alldeles egen utbildningsplattform som vi kommer att ge våra doulautbildningar ifrån. Du som bubblar av nyfikenhet kan gå in och kika redan nu. ⬇️

Och om du vill ställa frågor till oss live om höstens doulautbildningar så har du möjlighet till det idag klockan 14:00 för då sänder vi live från vårt gemensamma instagramkonto @martaocheva

Under våren höll vi vår första doulautbildning helt på distans både på zoom och med förinspelat material, och det gick över förväntan bra. Vi var lite oroliga att det skulle försämra chansen att bygga community och kanske bli en blekare kopia av liveutbildningen. Men den farhågan kom verkligen på skam. Både Eva och jag är mäkta stolt över den grupp doulor som gick vår utbildning nu under våren. Vilket GÄNG och vilken gruppkänsla vi lyckades få till! Så därför går vi nu in i lanseringen av höstens doulautbildningar med en stor portion entusiasm och självförtroende.

Om du väljer den helt digitala doulautbildningen eller den som består av både förinspelat material och en helg i Uppsala i höst är därför en smaksak. Om du har möjlighet och lust så rekommenderar jag verkligen den utbildning som innebär en helg ihop den 7-8 oktober i Uppsala! Att ses live är något som aldrig kommer gå ur tiden och själv brinner jag av lust över att få träffa blivande doulor in real life. KOM!

Men om det passar dig bättre att just nu gå en doulautbildning helt på distans (kanske har du en liten hemma som du inte vill åka ifrån) så går det utmärkt att göra det! Vi ”ses” live på zoom istället och du kommer garanterat att kunna knyta kontakt med både oss kursledare och de andra kursdeltagarna över nätet. Just det som är så väldigt fiffigt med det digitala.

Här kommer mer information om de båda doulautbildningarna vi ger under hösten 2023

Vår digitala doulautbildning med två obligatoriska liveträffar på zoom

  • Tre moduler av utbildningen är förinspelade och de gör du hemifrån i din egen takt. Den 1 augusti öppnas modulerna! 
  • Datum för liveträffarna är söndagen den 27 augusti 9-17 samt söndagen den 10 september 9-17
  • Sista datum för inlämning av reflektionsuppgiften är den 10 oktober

Den här utbildningen kostar 9900 kr inklusive moms och du kan välja att betala alltihop på en gång eller dela upp betalningen på tre eller sex månader.

Om du anmäler dig före den 30 juni så får du del av vår BONUS: en två timmars gruppcoachning med mig och Eva för att komma igång med doulandet!

Den doulautbildning som blir både på distans och på plats i Uppsala

  • Tre moduler av utbildningen är förinspelade och de gör du hemifrån i din egen takt. Den 1 augusti öppnas modulerna!
  • Helgen den 7- 8 oktober ses vi i Uppsala! Obligatoriskt schema från 9-17 både på lördagen och på söndagen. Utbildningslokalen ligger centralt i Uppsala med gångavstånd till centralstationen -Kungsängsgatan 12 är adressen.
  • Sista datum för inlämning av reflektionsuppgiften blir den 10 november.

Den här utbildningen kostar 13900 kronor inklusive moms och du kan precis som den andra doulautbildningen välja att dela upp betalningen på en, tre eller sex betalningstillfällen. Eftersom utbildningen ges live så är det mer begränsat antal platser till denna utbildning.

Och om du anmäler dig före den 30 juni får du ta del av vår BONUS som är en två timmars exklusiv gruppcoachning med mig och Eva där du får hjälp att komma igång med doulandet.

Du kan alltså anmäla dig nu, påbörja en avbetalningsplan och sen i lugn och ro ta dig an kurslitteraturen under sommaren. Jag lovar att den här kurslitteraturen (som är allt annat än trist) förtjänar ett eget hörn av sommaren.

Nu. Gå in och kika på vår nya kursplattform!

Aging Grace

Aging Grace är en motståndshandling mot den allmänna bilden av klimakteriet som ett problem. Jag låter helt enkelt klimax för mitt eget fertila liv bli en berättelse om att ta makten över berättelsen om vad åldrandet kan vara för en kvinna.

Klimakterium – mysterium.

Min berättelse är en berättelse om skönheten i att åldras och om blicken som kan vara en annan. Om vi väljer det. Såklart finns det också svärta, det handlar ju samtidigt om förlust. Förlust av funktioner. Förlust av möjligheter. Men slutet är också en början. En början på den nya tid som menopausen skapar, en tid som kan vara något helt annat än en paus. I orden gömmer sig en möjlighet att förändra, förlust kan med ett mellanslag bli för lust.

För att tala ett klarare språk är boken Aging Grace en fotobok med poesi utan bestämd form, där jag rör mig runt klimakteriet med hjälp av mögel.

det var inte amningen som tog spänsten från mina bröst det var tiden som gick sakta ibland fort alltid framåt även när det kändes som den stod still passerade dagarna livet utan uppehåll men med innehåll som formade min själ min kropp mina bröst de som tröstat förlustat trängts in i behåar släppts loss i nakenbad och kärleksrus tummats kramats skumpat klämts dragits i ömmat pirrat och nu slokar i böjelsen mot marken jorden jag åter ska varda när tiden min tid tar slut som mjölken en dag var spilld

Jag reclaimar utrymmet som ofrånkomligen blir mindre ju äldre jag blir. Jag vägrar bli osynliggjord – istället skapar jag min egen rymd, mitt space.

My Space My space
shrinks


I refuse
reclaim

Och jag bjuder in dig att dela den med mig i fred. Jag strävar efter att skapa fred med min åldrande kropp och själ så som jag tänker att vi behöver skapa fred med miljön, klimatet och världen runt omkring oss. Acceptera och vörda de villkor som livet ger oss.


Låt er inte förskräckas av det planlösa, det ohomogena, det ologiska, det fula, det smaklösa. För precis så är livet också vid sidan av allt det vackra.
Med mögel, ordkullerbyttor och obändig lust låter jag Aging Grace klinga ut över boksidorna.

Face of Menopause – Face the Menopause

// Elisabeth Ubbe

elisabethubbe@gmail.com 073 600 32 29

www.elisabethubbe.se